Zupy z kurczaka są popularne wśród wielu osób, zarówno ze względu na swoją prostotę i szybkość przygotowania, jak i na bogaty smak i różnorodność. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami przepisem na wyjątkową zupę z kurczaka z klopsikami!
Na początek posiekaj marchewkę na cienkie plasterki. Następnie w 2 litrach bulionu warzywnego na średnim ogniu przez około 10 minut ugotuj kurczaka wraz z marchewką. W międzyczasie możesz przygotować klopsiki. Weź kilka kawałków bagietki lub bochenka i wydrąż z nich miąższ.
Powinno być tyle chleba, aby zmieścił się w dłoni. W misce połącz pokrojony filet z kurczaka (200 g), miąższ z chleba, śmietanę, jajko i żółtko. Następnie dodaj sól i pieprz oraz ulubione przyprawy do smaku. Składniki zblenduj za pomocą blendera. W wyniku powinna powstać wilgotna i lepka masa.
Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać więcej śmietany. Jeśli zaś jest zbyt rzadka, należy dodać chleb lub filet. Zwiększ ogień pod gotującym się bulionem. Używając dwóch małych łyżek stołowych lub dużych łyżeczek do herbaty, uformuj klopsiki i od razu włóż je do bulionu.