Przepis na przepyszne kluski z ziemniaków. Smakują cudownie z dodatkiem kiszonej kapusty lub ze skwarkami.

Przedstawiam dziś przepis na przepyszne kluski z ziemniaków. Smakują cudownie z dodatkiem kiszonej kapusty lub ze skwarkami. Wypróbuj, a na pewno się zakochasz. To wspaniałe polskie i szybkie danie dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2kg ziemniaków,
  • 2-3 szklanki pszennej mąki,
  • jajko,
  • duża cebula,
  • 3 plastry wędzonego boczku lub słoniny (do omasty) + 3 do przesmażenia kapusty,
  • 750g kiszonej kapusty,
  • 200ml wody,
  • liść laurowy i ziele angielskie.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, dokładnie wypłucz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zblenduj w robocie kuchennym. Starte ziemniaki przełóż na sito ułożone na misce – w ten sposób odcedzisz pulpę i jednocześnie zbierzesz sok. Na dnie tej cieczy zbierze się ziemniaczana skrobia, potrzebna nam na późniejszym etapie.

Ziemniaki odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie kapusty. Najpierw sprawdź, czy kapusta nie jest za kwaśna. Jeśli tak, przepłucz ją w zimnej wodzie dokładnie odciśnij. Kapustę należy następnie posiekać, żeby była wygodniejsza do jedzenia.  W sporym garnku wytop tłuszcz ze słoniny lub zrumień boczek.

Wrzuć kiszoną kapustę, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Następnie podlej przygotowaną wodą, przykryj i duś do miękkości. Co jakiś czas przemieszaj i ewentualnie dolej wody. Do gotowej kapusty nie dodajemy zasmażki, kluski są wystarczająco mączne a tak przygotowana kapusta będzie najsmaczniejsza.

Wystarczy nam dodatek smakowy wędzonego boczku lub słoniny. Kiedy kapusta się dusi, wracamy do przygotowywania klusek. Odsączoną masę przenieś do miski. Z pozostałego w misce roztworu delikatnie zlej ciecz, ale zachowaj ją w osobnym naczyniu. Pozostałą na dnie skrobię przełóż do ziemniaczanej masy.

Wbij jajko i stopniowo zacznij dodawać mąkę. Ilość będzie zależna od rodzaju ziemniaków, gotowe kluski powinny mieć konsystencję dość gęstej śmietany. W razie potrzeby zagęść mąką lub rozcieńcz zachowaną wodą z ziemniaków. Ciasto możesz lekko posolić, chociaż nie jest to konieczne – wchłoną sól z wody, w której będziemy je gotować.

Do osolonego wrzątku wrzucaj kluseczki. Najlepiej nabierać niewielkie porcje ciasta łyżeczką i szybko wkładać do wrzątku. Przy każdej klusce mocz najpierw łyżkę we wrzątku, w ten sposób będą się łatwiej zsuwać. Nie wrzucaj ich do garnka zbyt dużo, najlepiej tyle, aby zakryły dno garnka.

W przeciwnym razie kluski mogą się posklejać. Gotuj kluski około 3-5 minut, tak aby oderwały się od dna i wypłynęły na wierzch. Wyjmij najpierw jedną kluseczkę i sprawdź, czy jest gotowa. Na koniec odcedź je wszystkie. Kiedy mamy dużo klusek, najwygodniej gotować je w dwóch garnach, wtedy jest dużo szybciej.

W trakcie gotowania klusek przygotuj omastę. Pokrój cebulę w kostkę lub paski, tak samo przygotuj boczek lub słoninę. Wytop na gorącej patelni, zrumień i dodaj cebulę. Smaż do zeszklenia.

Gotowe kluski możesz polać na talerzu boczkiem z cebulką lub podsmażyć je przez chwilę razem z omastą. Będą wtedy lekko rumiane i chrupiące. Gorące kluski podawaj z porcją kiszonej kapusty. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!