Koniec z oblodzeniem zamrażarki: dzięki tym prostym wskazówkom z łatwością poradzisz sobie z tym problemem.

W starszych modelach zamrażarek od czasu do czasu tworzy się warstwa lodu lub gruba warstwa śniegu.

Abyś nie musiała za każdym razem rozmrażać całej zamrażarki, mamy dla Ciebie skuteczną metodę, która z łatwością poradzi sobie z tym problemem.

1. Jeśli zauważysz oblodzenie w zamrażarce, opróżnij ją i włóż kilka plastikowych butelek wypełnionych gorącą wodą. Lód szybko się stopi.

2. Usuń pozostałości warstwy lodu, wytrzyj zamrażarkę do sucha i nałóż glicerynę na jej całą powierzchnię za pomocą bawełnianego wacika. W rezultacie lód będzie tworzył się znacznie wolniej.

Jeśli nie masz gliceryny, pomoże również zwykły olej roślinny.

3. Upewnij się, że wszystkie produkty w zamrażarce są szczelnie zamknięte, aby wilgoć nie odparowała i nie tworzył się ponownie lód.

4. Sprawdź drzwi zamrażarki. Aby zapewnić dobrą szczelność, guma uszczelniająca nie może zostać uszkodzona.

Jeśli coś jest z nią nie tak, warto ją wymienić. Upewnij się, że drzwi zamrażarki są zawsze szczelnie zamknięte.

Możesz rozmrozić lód jeszcze szybciej za pomocą spryskiwacza i gorącej wody.

Wystarczy spryskać nim lodowatą powierzchnię, a natychmiast zacznie się topić – wystarczy już tylko, że zetrzesz nadmiar wody.

 

error: Treść zabezpieczona !!