Możesz wykorzystać łodygi kopru w bardzo przydatny sposób – nie wyrzucaj ich.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że zarówno ziele jak i łodygi kopru są niezwykle wartościowe, często wyrzucając łodygi.

Te aromatyczne składniki nie tylko dodają smaku sałatkom, zupom i przekąskom, ale także wspomagają leczenie i zapobieganie jednej z najgroźniejszych chorób współczesności, jaką jest nadciśnienie. Dziś przedstawimy Ci, jak wykorzystać dobroczynne właściwości kopru dla zdrowia serca i układu krwionośnego, by łagodzić objawy nadciśnienia.

Koper, jako naturalne wsparcie dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, jest skuteczny dzięki zawartości witamin z grupy B, A, C, potasu, żelaza, fosforu oraz olejków eterycznych. Te substancje korzystnie wpływają na serce, naczynia krwionośne i układ nerwowy, pomagając uspokoić, rozluźnić mięśnie, rozszerzyć naczynia krwionośne oraz poprawić krążenie krwi.

Dzięki temu, organy, w tym mózg, lepiej są zaopatrzone w tlen, co normalizuje ich pracę i obniża ciśnienie krwi. Warto również wspomnieć o leku Anetin, produkowanym na bazie kopru, który działa przeciwskurczowo i rozszerza naczynia wieńcowe.

Regularne stosowanie naturalnych preparatów z koprem może przynieść ulgę w objawach nadciśnienia już po 1,5 miesiąca, chociaż efekty mogą być widoczne już po 3-4 tygodniach, w zależności od indywidualnych cech organizmu. Możesz zapomnieć o takich dolegliwościach jak skoki ciśnienia, nerwowość, senność, ciągła drażliwość, obrzęk twarzy, bóle głowy, dreszcze, pocenie się czy chroniczne zmęczenie.

Oto kilka prostych przepisów, które uzupełniają leczenie farmakologiczne i mogą je zastąpić we wczesnych stadiach choroby:

  1. Wywar z nasion kopru: Zalej 2 łyżki świeżego lub 1 łyżkę suszonego kopru 500 ml wrzącej wody, przykryj i pozostaw na pół godziny. Po ostygnięciu pij ćwierć szklanki trzy razy dziennie przed posiłkiem.
  2. Herbata z kopru: 3 łyżeczki nasion zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na 10 minut. Pij pół szklanki ciepłej herbaty rano na pusty żołądek. Ten napój normalizuje ciśnienie krwi i oczyszcza blaszki cholesterolowe, pomagając również w utracie zbędnych kilogramów.
  3. Bulion z kopru: Zmiel cały koper, włącznie z łodygami, aby otrzymać 2 łyżki produktu. Zalej je 500 ml wrzącej wody i odstaw na 20 minut, a następnie przecedź przez gazę lub sitko. Możesz dodać łyżeczkę miodu do schłodzonego bulionu. Pij wywar podzielony na 5 porcji przed posiłkami każdego dnia przez tydzień, po czym zrób 4-dniową przerwę i powtórz procedurę.

Przeciwwskazania do stosowania produktów na bazie kopru obejmują osoby z niskim ciśnieniem krwi, kobiety podczas miesiączki oraz osoby z indywidualną nietolerancją na koper.

Pamiętaj, jedzenie większej ilości kopru i picie aromatycznych herbat oraz wywarów może pomóc Ci uniknąć sięgania po leki. Dbaj o swoje serce i zdrowie nerwowe, pamiętając, że lepiej zapobiegać chorobom niż je leczyć.

Zachęcamy do zapisania tego artykułu w zakładkach i udostępnienia go znajomym!

error: Treść zabezpieczona !!