Mięso wieprzowe z groszkiem i sosem: sprawdzony przepis.

Przygotuj w domu popularny klasyk kulinarny – wieprzowinę z sosem. U nas w domu nikt nie będzie patrzył z góry na to danie.

Składniki:

  • cebula
  • olej roślinny
  • wieprzowina
  • sól
  • mielony kminek
  • mielona słodka papryka
  • woda
  • zmielony czarny pieprz

  • mrożony groszek i kukurydza
  • 1/2 łyżeczki mąki zwykłej
  • 1 łyżka wody

Sos:

  • 2 szklanki estragonu (400 g)
  • 3 szklanki wody (750 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w rondlu. Obierz cebulę. Pokrój w małe kostki.

Następnie dodaj cebulę do garnka. Smażyć, aż będzie przezroczysty. Wieprzowinę pokroić w kostkę.

Włóż posiekane mięso do garnka. Mieszamy. Doprawić solą i czarnym pieprzem.

Wymieszaj i smaż, aż mięso puści sok. Następnie dodać mielony kminek i paprykę. Wymieszaj i pozwól mu chwilę się gotować. Następnie zalać mięso wodą i wymieszać. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać groszek i kukurydzę.

Przykryć i dusić razem przez 5 minut. W małej misce wymieszaj mąkę i wodę. Zagęścić mięso mieszanką, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić jeszcze przez 5 minut.

Przełóż mięso do osobnego garnka i smaż na sucho przez 3-4 minuty. Gdy estragon zacznie powoli nabierać koloru, dodać olej. Smażymy 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Zalać zimną wodą. Dodać sól i wymieszać. Przykryj i gdy tylko woda się zagotuje, zmniejsz ogień do najmniejszego. Gotować 15 minut na najmniejszym ogniu. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na kolejne 5 minut. Wymieszaj i podawaj z pyszną wieprzowiną.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!