Danie jest bardzo proste do wykonania i posiada oryginalny smak. Można go przyrządzić na wiele sposobów, jednak ten z gryką w sosie pomidorowy smakuje mi najbardziej.
Aby zacząć przygotowywanie dania, na początku przygotuj grykę. Umyj ją, ugotuj w osolonej wodzie i ostudź. W międzyczasie połącz ze sobą mięso, jajka, przeciśniętą przez maszynkę cebulę oraz przyprawy.
Wszystkie składniki dokładnie połącz, tak aby całość porządnie się wymieszała. Teraz z masy uformuj kotleciki i smaż je na patelni, tak długo aż powstanie złocisty kolor z obu.
Natomiast na osobnej patelni podsmaż drugą cebulę, którą należy pokroić na pół pierścienie. Teraz możesz przejść do kolejnego ostatniego etapu. Na patelnie dodaj sos pomidorowy i go podgrzej, następnie włóż do niego kotlety i duś przez 20-25 minut.