Kotleciki mięsne w stylu greckim – Lepiej przygotuj na dwa dni, bo znikają ze stołu błyskawicznie

Kotleciki mięsne z kasza to niesamowity przysmak prosto ze słonecznej Grecji. Są bardzo pyszne i szybko znikają ze stołu.

Danie jest bardzo proste do wykonania i posiada oryginalny smak. Można go przyrządzić na wiele sposobów, jednak ten z gryką w sosie pomidorowy smakuje mi najbardziej.

Ogromnym plusem jest fakt, iż mięso jest sycące i zdrowe, a poza tym bardzo delikatne i soczyste. Taki posiłek świetnie sprawdzi się w codziennym menu i szybko zyska sympatie dorosłych i jak tych najmłodszych.

Składniki:

  • mięso mielone 500 g
  • sos pomidorowy 200 g
  • kasz gryczana 150 g
  • cebula 2 sztuki
  • jajka 2 sztuki
  • mąka
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Aby zacząć przygotowywanie dania, na początku przygotuj grykę. Umyj ją, ugotuj w osolonej wodzie i ostudź. W międzyczasie połącz ze sobą mięso, jajka, przeciśniętą przez maszynkę cebulę oraz przyprawy.

Wszystkie składniki dokładnie połącz, tak aby całość porządnie się wymieszała. Teraz z masy uformuj kotleciki i smaż je na patelni, tak długo aż powstanie złocisty kolor z obu.

Natomiast na osobnej patelni podsmaż drugą cebulę, którą należy pokroić na pół pierścienie. Teraz możesz przejść do kolejnego ostatniego etapu. Na patelnie dodaj sos pomidorowy i go podgrzej, następnie włóż do niego kotlety i duś przez 20-25 minut.

Pamiętaj, aby ustawić średni ogień. Po upłynięciu czasu, danie jest gotowe. Teraz wystarczy podać je na stół. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!