Kotlet z mięsa mielonego z puree ziemniaczanym – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz

Kotlet z mięsa mielonego z puree ziemniaczanym – procedura przygotowania

Jeżeli uwielbiacie połączenie mięsa i sera, koniecznie wypróbujcie ciekawy przepis na sznycel. Dzięki procesowi przygotowania mięso jest sprężyste, a owsianka puszysta jak chmurka.

Składniki:

  • mięso mielone (wołowina i wieprzowina) – 200 g
  • jajko – 1 szt
  • ser gouda – 150 g
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz – do smaku
  • mielony kminek – do smaku
  • krem – 100 ml
  • ziemniaki – 4 szt
  • mleko – 50 ml
  • krem – 50 ml
  • masło – 2 łyżki
  • mąka zwykła – 100 g
  • bułka tarta – 100 g
  • jajko – 1 szt
  • sól dla smaku

Przygotowanie:

Goudę zetrzyj na grubej tarce, a w misce wymieszaj ser z mięsem mielonym, jajkiem, solą, pieprzem i kminkiem. Śmietanę wymieszać z masą mięsną i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Teraz przygotuj puree ziemniaczane. Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do osolonej wody i gotować przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy je i rozgniatamy. Uwaga: Posolić ziemniaki według własnego gustu.

Do ziemniaków wlać ciepłe mleko, a następnie śmietanę. Za pomocą trzepaczki ubić owsiankę i dodać 2 łyżki masła.

Z masy mięsnej uformować 2 kotlety o średnicy około 7-8 cm, każdy z nich panierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku z solą i na koniec w bułce tartej. Smaż kotlety przez około 4 minuty z każdej strony. Wskazówka: Kotlety z mięsa mielonego podawaj z przygotowanym puree ziemniaczanym i sałatką z ogórków.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!