1 jajko, jogurt, czosnek, przyprawy…dodaj do mięsa mielonego: wychodzą przepyszne kotlety o które każdy mnie pyta

Nie zawsze trzeba jeść klasyczne klopsy z mielonego. Poniżej prezentujemy przepis, na klopsy z jogurtem.

Dzięki temu klopsiki są naprawdę smaczne i delikatne. Każdy, kto chociaż raz spróbuje klopsów wykonanych poniższego przepisu, już nigdy nie będzie chciał zjeść żadnego innego.

Niezbędne składniki

  • olej do usmażenia
  • 200 mililitrów mleka
  • 200 mililitrów naturalnego jogurtu
  • 250 gramów mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka chili (w przypadku gdy lubi się ostre smaki)
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Jak przygotować?

Do miski wlewamy jogurt i mleko, a następnie dobrze mieszamy. Do tego dodajemy mięso mielone, jajka, chilli (jeśli lubi się ostrzejsze smaki), czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, sól i proszek do pieczenia.

Wszystkie składniki mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnym krokiem jest dodanie mąki i mieszanie aż całość będzie odpowiednio gęste.

Z takiej masy tworzymy klopsy i smażymy na rozgrzanym oleju aż uzyskają złocisty kolor.

Po usmażeniu układamy je na papierze, aby pozbyć się zbyt dużej ilości tłuszczu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!