Te pyszne kotlety „Ptasie Mleczko” to popisowe danie mojej teściowej – Smak mile zaskoczył mnie i gości

Kotlety ptasie mleczko to jedno z popisowych dań mojej teściowej. Swoją nazwę zawdzięczają swojemu delikatnemu smakowi, soczystości oraz pachnącym przyprawom, które potęgują ich smak.

Te kotleciki to ciekawa alternatywa w porównaniu z kotletami mielonymi, dlatego są urozmaiceniem codziennego menu.

Do przygotowania kotletów ptasie mleczko będą potrzebne następujące składniki:

  • mięsko mielone z kurczaka – 0,5 kg,
  • chleb pszenny – 2 lub 3 kromki,
  • cebula – 1 sztuka,
  • surowe jajka – 2 sztuki,
  • jajka na twardo – 2 sztuki,
  • koperek albo pietruszka,
  • tarty twardy ser – 100 g,
  • masło – 20g,
  • mleko – 200 ml,
  • mąka – 0,5 szklanki,
  • szczypta sody,
  • sól,
  • pieprz.

W pierwszej kolejności namaczamy kromki chleba w 100 ml mleka, delikatnie go wyciskamy z nadmiaru mleka i przekładamy do miski. Do chleba dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebulę, sól, pieprz, mięso mielone z kurczaka i dokładnie mieszamy.

Nadzienie do naszych kotletów: ser ugotowane jajka oraz zimne masło ścieramy na tarce, dodajemy zioła pietruszkę lub koperek i dokładnie mieszamy.

Masę z mięsa mielonego bierzemy w dłoń i kształtujemy z niej kotlecik, do którego dajemy trochę naszego farszu a następnie zawijamy jego krawędzie, tak aby z powrotem powstał kotlecik.

W osobnej misce mieszamy surowe jajka, sól, pieprz, 100 ml mleka oraz mąkę, do tak przygotowanego ciasta wkładamy nasze kotleciki, a następnie je smażymy na oleju, do uzyskania złotego koloru. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pamiętajmy, że zamiast mięsa z kurczaka możemy użyć innego rodzaju mięsa mielonego, jednak wtedy potrzebne jest dodatkowe pieczenie w piekarniku około 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

error: Treść zabezpieczona !!