Tradycyjny przepisy na przepyszne kotleciki tureckie – nie odejdziesz od stołu. Wszyscy są zachwyceni jej smakiem.

Turcja to kraj leżący nad morzem Śródziemnym, Czarnym, Egejskim i Marmara. Cechą charakterystyczną kuchni tego regionu są świeże warzywa, mięso z baraniny oraz jagnięciny przygotowywane na grillu oraz egzotyczne przyprawy.

Kuchnia turecka to także liczne, czasochłonne przystawki, desery oraz napoje z dużą zawartością cukru. Turyści mogą zdecydować się na pobyt w hotelu lub skorzystać z gościny tubylców.

Pobyt w małym pensjonacie gwarantuje niezapomniane przeżycia. Daje możliwość poznania prawdziwej Turcji.

Jej mieszkańcy są bardzo gościnni. Posiłki spożywają w dużym gronie. To istne biesiady trwające do późnej nocy. Na jednej z nich rozkoszowałem się przepysznymi kotletami z mięsa wołowego oraz z jagnięciny. Gospodyni zdradziła mi swój przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Oto on.

Składniki:

  • 400 g mięsa z mostka wołowego
  • 200 g mięsa z jagnięciny
  • 100 g cebuli
  • 1 łyż. sody
  • 1 łyż. świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyż. pieprzu
  • 1 łyż. soli
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania

Mięso wrzucamy do misy z szerokim brzegiem, dodajemy sody i wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawać od dłoni. Masa powinna być jednolita i odpowiednio napowietrzona.

Do masy dodajemy stopniowo wodę, ciągle mieszając, oraz oliwę z oliwek. Tak przygotowane mięso zwijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Cebulę ścieramy na tarce i odsączamy sok. Do miąższu dodajemy starty czosnek. Wyciągamy mięso z lodówki. Dodajemy do niego cebulę, czosnek oraz przyprawy.

Całość mieszamy. Wkładamy mięso do lodówki na około dwie godziny, aby przeszło smakiem. Przygotowujemy miseczkę z wodą. Wyciągamy mięso. Palce maczamy w przygotowanej wcześniej wodzie.

Dzięki temu masa nie przykleja się do dłoni, a kotlety będą niesamowicie soczyste. Formujemy w dłoniach podłużne kotlety.

Następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Tak przygotowane kotlety podajemy z grillowanymi warzywami np. z papryką, bakłażanami lub cukinią.

error: Treść zabezpieczona !!