Krakowskie ciasto – Każdy mnie pyta o ten przepis. Wychodzi zawsze przepysznie. Nawet sąsiadka zapuka po przepis.

To przepyszne ciasto nie ma sobie równych!

Łączy w sobie delikatną piankę, owoce i krem. Brzmi dobrze? W takim razie poznaj przepis na ten doskonały przepis.

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 3 żółtka jajka.

Krem:

  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1 żółtko
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 100 g masła (ważne – w temperaturze pokojowej, nie z lodówki).

Pianka:

  • 4 białka jajek,
  • 125 g cukru pudru,
  • 0,5 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Dodatkowo: 225 g ulubionych mrożonych owoców (jagody, wiśnie, maliny, truskawki, jeżyny…)

Przygotowanie:

Do miski wsyp 200 g przesianej wcześniej mąki, dodaj posiekane masło. Wymieszaj składniki ręcznie.

Dodaj do składników kolejne: żółtka, cukier i proszek do pieczenia.

Dodaj resztę mąki i wyrób jednolite ciasto. Gdyby było zbyt kruche, możesz dodać ostrożnie trochę wody.

Przykryj blachę papierem do pieczenia tak, aby krawędzie lekko wystawały z formy i przełóż do niej rozwałkowane ciasto. Połóż je tak, aby było równomiernie rozłożone, możesz też trochę docisnąć boki.

Posyp całe ciasto wybranymi przez siebie, ulubionymi mrożonymi owocami.

Ubij 4 białka z cukrem i stopniowo dodawaj skrobię – do uzyskania gładkiej masy. Uzyskaną masą posmaruj powierzchnię ciasta i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wymieszaj cukier, mąkę, skrobię i żółtko w mleku i ugotuj z nich gęsty krem budyniowy.

Do schłodzonego mleka dodawaj stopniowo ostudzone masło. Schłodzone ciasto z piekarnika przetnij ostrożnie wpół.

Przełóż krem na jedną połowę ciasta a drugą połóż na jego wierzchu.

Ciasto jest już gotowe – smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!