Wyjątkowo kremowy i delikatny. Idealny uniwersalny krem do każdego rodzaju deserów czy wypieków. Przepis.

Przepis na krem, który jest idealny do ciast, deserów, lodów i tortów.

Dziś przychodzę do Was z przepisem, który odnalazłam w starym przepiśniku mojej mamy. Ten krem pierwszy raz skosztowałam jako dziecko, a dziś ponownie odkryłam jego smak. To niezwykle delikatny krem, który jest puszysty i kremowy. Może być idealnym deserem samym w sobie, albo wyjątkowym dodatkiem do tortów i innych wypieków.

Do przygotowania potrzebujesz:

  • cukru 100 g
  • śmietany 30% 350 g
  • masła 110 g
  • 1 jajka
  • 3 łyżeczki maki pszennej
  • wanilii 1,5 g
  • opcjonalnie można dodać białą czekoladę

Przygotowanie:

Wyjmij masło z lodówki i poczekaj aż nabierze temperatury pokojowej, w między czasie wymieszaj jajka z cukrem.

Dodaj mąkę i wanilię. Tak przygotowaną mieszankę włóż do kąpieli wodnej.

Cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje. Masło ubij trzepaczką i połącz je z ostudzoną masą.

Krem jest już gotowy! Jeśli chcesz możesz dodać do niego jeszcze białą czekoladę lub inne dodatki np.owoce

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!