Bez cukru, ale pełen smaku: Krem bananowy do ciast, który zaskoczy Cię prostotą przygotowania.

Odkryj przepis na wyjątkowo smakowity i zdrowy krem bananowy, który przygotujesz bez trudu.

Ten przepis nie tylko jest prosty, ale też krem, który z niego powstaje, jest niezwykle smaczny i idealny do różnorodnych deserów.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 5 bananów (500 g)
  • Sok z połowy cytryny (30 ml)
  • 50 g skrobi kukurydzianej (lub 100 g mąki pszennej)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 500 ml śmietanki kremówki

Instrukcje:

Obierz banany, odetnij końcówki i pokrój je na grube plastry. Przełóż do miski.

W rondelku rozpuść masło, dodaj pokrojone banany i wymieszaj.

Wlej sok z cytryny, mieszaj i gotuj przez 2 minuty.

Na małym ogniu kontynuuj duszenie bananów, a następnie rozdrobnij je mikserem ręcznym. Dodaj trochę mleka do puree, mieszając trzepaczką.

Wmieszaj skrobię, żółtka, a następnie stopniowo dodawaj resztę mleka. Dodaj esencję waniliową i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.

Przełóż krem do miski, przykryj i odstaw na minimum 2 godziny do wystygnięcia.

W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę, następnie stopniowo dodawaj do niej krem bananowy, ubijając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przechowuj krem w lodówce do 5 dni. Nadaje się jako nadzienie do ciast, muffinek lub innych wypieków. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!