Serwowany w Bułgarii tradycyjny krem z kurczaka to bardzo smaczne i pożywne danie pełne mięsa, warzyw i świetnego połączenia różnych smaków.
Do garnka włożyć 2 udka z kurczaka i 1 cebulę, 1 marchewkę i łodygi selera pokrojone na większe kawałki. Dodać liść laurowy, zalać 2 litrami wody i zagotować. Następnie powoli gotuj wszystko pod pokrywką przez pół godziny.
Drugą cebulę kroimy w kostkę, drugą marchewkę ścieramy na grubej tarce, a czerwoną paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy trochę oliwy i masła i podsmażamy cebulę. Gdy zacznie robić się szklista dodać marchewkę, pieprz i przecisnąć 2 ząbki czosnku. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut pod pokrywką.
Ziemniaki pokroić w kostkę. Wyjąć uda i ugotowane warzywa z garnka. Mięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa z patelni przełożyć do bulionu, dodać ziemniaki, wymieszać i gotować 10 minut. Następnie mięso włożyć z powrotem do garnka, dodać makaron, sól, pieprz i rozmaryn i gotować jeszcze 10 minut.
W misce wymieszaj kefir, żółtko, mąkę pszenną i sok z połowy cytryny. Wyłącz zupę i rozcieńcz mieszaninę w misce co najmniej jedną chochlą bulionu, zamieszaj, a następnie wlej mieszaninę do garnka i zamieszaj. Wtedy możesz podawać.