Rewelacyjna zupa krem ​​z kurczaka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu.

Zupa-krem z kurczaka – procedura przygotowania

Serwowany w Bułgarii tradycyjny krem ​​z kurczaka to bardzo smaczne i pożywne danie pełne mięsa, warzyw i świetnego połączenia różnych smaków.

Składniki

  • udka z kurczaka – 2 szt
  • cebula – 2 szt
  • marchewka – 2 szt
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • liść laurowy – 2 szt
  • woda – 2 litry
  • oliwa z oliwek – w razie potrzeby
  • masło – 30 gr
  • czerwona papryka – 1 szt
  • czosnek – 2 ząbki
  • ziemniak – 2 szt
  • makaron – 60 gr
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • rozmaryn – do smaku
  • kefir – 50 ml
  • żółtko – 1 szt
  • mąka – 2 łyżki
  • sok z cytryny – z połowy cytryny

Przygotowanie

Do garnka włożyć 2 udka z kurczaka i 1 cebulę, 1 marchewkę i łodygi selera pokrojone na większe kawałki. Dodać liść laurowy, zalać 2 litrami wody i zagotować. Następnie powoli gotuj wszystko pod pokrywką przez pół godziny.

Drugą cebulę kroimy w kostkę, drugą marchewkę ścieramy na grubej tarce, a czerwoną paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy trochę oliwy i masła i podsmażamy cebulę. Gdy zacznie robić się szklista dodać marchewkę, pieprz i przecisnąć 2 ząbki czosnku. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut pod pokrywką.

Ziemniaki pokroić w kostkę. Wyjąć uda i ugotowane warzywa z garnka. Mięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa z patelni przełożyć do bulionu, dodać ziemniaki, wymieszać i gotować 10 minut. Następnie mięso włożyć z powrotem do garnka, dodać makaron, sól, pieprz i rozmaryn i gotować jeszcze 10 minut.

W misce wymieszaj kefir, żółtko, mąkę pszenną i sok z połowy cytryny. Wyłącz zupę i rozcieńcz mieszaninę w misce co najmniej jedną chochlą bulionu, zamieszaj, a następnie wlej mieszaninę do garnka i zamieszaj. Wtedy możesz podawać.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!