Przekonaj się, jakie są smaczne: Domowe krówki ciągutki – lepsze niż kupne, bo bez chemii.

Są alternatywą dla gotowych słodyczy, można je szybko przygotować i są zdrowsze. Domowe „krówki” zrobią furorę oczywiście wśród dzieci, ale zasmakują w nich również dorośli.

Kto z nas nie kojarzy tego wyjątkowego smaku popularnych „krówek” ciągutek? Jeśli z utęsknieniem wspominasz te chwilę zrób sobie własna wersję tych słodyczy. To naprawdę nic trudnego i nie wymaga wyszukanych składników.

Poza tym nie jest to czasochłonne, więc idealnie sprawdzi się dla zapracowanych mam. Przepis można dostosować do swoich upodobań i zrobić „krówki” bardzo ciągnące lub twarde.

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 45 g masła
  • 40 ml mleka
  • szczypta kakao (można dodać)

Przygotowanie:

Na patelnię z grubym dnem wsyp cały cukier i czekaj do rozpuszczenia. Pamiętaj, że cukru nie wolno mieszać.

Gdy się rozpuści dodaj masło i dopiero całość wymieszaj. Na innym palniku podgrzej mleko i wlej do cukru z masłem. Wszystko wymieszaj.

Gotuj powstały karmel kilka minut, a następnie przelej do foremek. Mogą to być np. silikonowe formy o przeróżnych kształtach.

Przez kwadrans muszą stygnąć, a potem na kilka godzin schowaj je do lodówki. Przepyszne „krówki” o przepięknych kształtach gotowe!

Dzieci będą zachwycone. I już nigdy więcej nie kupisz tych smakołyków w cukierni. Będziesz je robić samodzielnie ku uciesze wszystkich domowników.

error: Treść zabezpieczona !!