Kto z nas nie kojarzy tego wyjątkowego smaku popularnych „krówek” ciągutek? Jeśli z utęsknieniem wspominasz te chwilę zrób sobie własna wersję tych słodyczy. To naprawdę nic trudnego i nie wymaga wyszukanych składników.
Poza tym nie jest to czasochłonne, więc idealnie sprawdzi się dla zapracowanych mam. Przepis można dostosować do swoich upodobań i zrobić „krówki” bardzo ciągnące lub twarde.
Na patelnię z grubym dnem wsyp cały cukier i czekaj do rozpuszczenia. Pamiętaj, że cukru nie wolno mieszać.
Gdy się rozpuści dodaj masło i dopiero całość wymieszaj. Na innym palniku podgrzej mleko i wlej do cukru z masłem. Wszystko wymieszaj.
Gotuj powstały karmel kilka minut, a następnie przelej do foremek. Mogą to być np. silikonowe formy o przeróżnych kształtach.
Przez kwadrans muszą stygnąć, a potem na kilka godzin schowaj je do lodówki. Przepyszne „krówki” o przepięknych kształtach gotowe!