Łatwa w wykonaniu krucha szynka czosnkowa – jestem pewna, że ten przepis zagości u Ciebie na dłużej.

Jeżeli lubisz próbować nowych rzeczy i przygotowywać różne potrawy dla rodziny i przyjaciół, to z pewnością spodoba Ci się przepis na szynkę-czosnkową. Wykonanie nie jest trudne oraz nie zajmie dużo czasu.

Do zrobienia dania będziesz potrzebować: 

  • 3 cebule,
  • olej,
  • 2 kg wieprzowiny,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • słodką paprykę,
  • przyprawy takie jak sól oraz pieprz.

Na początku pokrój mięso, najlepiej w większe kawałki. Następnie obierz czosnek i rozkrój go na plasterki. Jeżeli masz to zrobione, możesz połączyć mięso z czosnkiem, wymieszać i odstawić na kilka godzin w zimne miejsce, na przykład do lodówki. Kolejnym krokiem będzie ułożenie posiekanej cebuli w żaroodpornym naczyniu.

Dalej należy położyć mięso na cebulę, doprawić oraz nałożyć następną warstwę cebuli. Na to trzeba dodać sos sojowy wymieszany z koncentratem.

Na koniec piec przez 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni. Najpierw pod przykryciem, a po upływie połowy czasu należy je zdjąć.

error: Treść zabezpieczona !!