O wiele lepsze niż sklepowe: Przepis na chrupiące, smaczne i lekko kruche bułeczki – Raz dwa i gotowe

Pyszne bułeczki można samodzielnie przygotować w kuchni.

Wystarczy poświęcić na to zaledwie 30 minut. Już nie trzeba kupować gotowych w sklepie! Są one smaczne nawet następnego dnia.

Składniki:

  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka drożdży instant,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 30 g masła,
  • mąka do posypania,
  • 25-30 g masła.

Sposób przygotowania:

W misce należy wymieszać ciepłą wodę wraz z mlekiem, cukrem, drożdżami oraz solą. Potem partiami dodawać mąkę i jednocześnie wyrabiać ręcznie ciasto.

Większą miskę trzeba posmarować masłem i przełożyć do niej ciasto, po czym przykryć je folią i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich pokroić jeszcze na mniejsze kawałeczki. Z każdej z nich uformować mniejsze bułeczki, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić do wyrośnięcia po przykryciu ich folią na około 20 minut.

Każdą bułeczkę posypać mąką, a na górze układać po kawałeczku masła.

Piec ok. 30 min w temperaturze 190 stopni.

error: Treść zabezpieczona !!