Aż ślinka leci na sam widok: 1 jabłko i 500 ml mleka, budyń… Ten deserek zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.

Nie masz pomysłu na deser, a potrzebujesz czegoś słodkiego tu i teraz? Proponujemy coś łatwego, szybkiego w przygotowaniu i przepysznego! Idealne połączenie smaku jabłka, cynamonu oraz karmelu poprawi nastrój każdemu.

Oto przepis na idealny deser:

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 0,5 l mleka
  • Łyżka skrobi kukurydzianej
  • 100 g budyniu karmelowego

Dekoracja:

  • 1 jabłko
  • 0,5 łyżki masła
  • Łyżka cukru
  • Cynamon
  • Orzechy lub migdały (posiekane)

Jabłko myjemy, usuwamy z niego gniazdo nasienne. Następnie kroimy w łódeczki. Wkładamy do naczynia, zalewamy mlekiem i za pomocą blendera mieszamy tak, by powstała gładka masa.

Powstałą masę przepuszczamy przez sitko do garnka, dodajemy budyń oraz skrobię. Następnie mieszamy i gotujemy do 2 minut, stale mieszając.

Wlewamy masę do szklanych pucharków, by ostygła. Po ostudzeniu wkładamy pucharki do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie możemy przygotować dekorację.

Obieramy jabłko, pozbawiamy go pestek i kroimy w kostkę. Następnie prażymy razem z masłem, cynamonem i cukrem przez 12 minut. Na schłodzony krem układamy łyżkę jabłek, posypujemy orzechami i gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!