Sztuczki kulinarne, o których mało kto słyszał. Bardzo pomocne w kuchni. Warto je poznać

Gotowanie nie dla każdego jest procesem prostym i oczywistym. Istnieje jednak kanon zasad, które ułatwią mozolny proces przyrządzania potraw. Co powinna wiedzieć każda Gospodyni?

Słodkości na wyciągnięcie ręki

Kulinarne porady zaczynamy nietypowo, czyli od deseru. Niewiele osób wie, ale proste zamrożenie bananów może doprowadzić nas do pysznych, kremowych lodów. Ważne jest to, aby były dojrzałe. Tylko w ten sposób uwolnią swoją kremową konsystencję.

Pieczenie sernika jest zadaniem trudnym, ale w stworzeniu idealnego ciasta może pomóc trik z gorącą wodą. O co jednak chodzi?

Proces pieczenia powinno poprzedzić umieszczenie naczynia z gorącą wodą pod formą z ciastem. Następnie po upłynięciu około godziny, należy pozostawić całość w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami na kolejne 60 minut.

Bardzo przydatny wydaje się również patent na ciasto naleśnikowe.

Niewiele osób wie, ale można je bez konsekwencji mrozić w szczelnym woreczku. Na drugi dzień będzie dobre, jeżeli wrzuci się ja na rozgrzaną patelnię. Naleśniki wyjdą nam nawet na śniadanie!

Ostatnią poradą w tej kategorii będą dwukolorowe pierogi.

Świetny wygląd zapewnia im kakao dodane do jednej z dwóch porcji ciasta. Kolejnym etapem jest rozwałkowanie obu porcji na dwie warstwy, a następnie ułożenie ich na sobie. Tak przygotowaną masę należy rozwałkować po raz ostatni i pokroić na kawałki. Tego typu pyszności najlepiej sprawdzą się ze słodkim farszem!

Jak ułatwić sobie proste czynności kuchenne?

Gotowanie jest przyjemne, ale bywa również czasochłonne. Warto planować dania tak, aby móc je wykorzystać potem. Tyczy się to wszystkich produktów, które można zamknąć w plastikowym lub szklanym pojemniku.

Jajko obierzesz bez problemu przy pomocy łyżki.

Odpowiednie jej ustawienie sprawi, że skorupka zacznie odchodzić bez użycia wielkiej siły.

Przygotowujesz rozmaite zioła z dodatkiem masła?

Można je zamrozić w pojemniku na lód. Szybkie wyjęcie i dodanie do potrawy zaoszczędzi czas na żmudne przygotowania.

Jeżeli już o ziołach mowa, warto pamiętać o mikrofalówce. Krótkie suszenie świeżych ziół na papierowym ręczniku (wystarczy 20 sekund) odpowiednio przygotuje je do dodania.

A na koniec…obiadowe niuanse

Smakowite ziemniaki z restauracji są nieco inne od tych gotowanych. W czym tkwi ich sekret? Są gotowane przez około 7 minut w solonej wodzie, a następnie odcedzane. Taki produkt smaruje się olejem roślinnym i podpieka. Dodatkowe kalorie, ale również znakomity smak, o który warto się pokusić!

Na sam koniec jedno danie główne. Panierka będzie o wiele lepsza, gdy zmielone krakersy zmiesza się z tartym serem.

Taka kompozycja musi się z mięsem „przegryźć”. Włóż zatem produkt do lodówki na 15 minut, a dopiero później podpiekaj przygotowane sznycle oraz kotlety, aby były aromatyczne i soczyste.

error: Treść zabezpieczona !!