Kurczak po chińsku: Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil. Przepis dla zbieganych: Przygotujesz go w 15 min.

Smaczny kurczak po chińsku z aromatycznym sosem. Gotowy w 15 minut.

Kurczak po chińsku to przepyszna potrawa, która podbija serca ludzi na całym świecie. Możesz przygotować go we własnym domu, jedynie w 15 minut przy użyciu kilku składników. Przekonaj się sam i odtwórz ten wyjątkowy przepis!

Potrzebne produkty:

  • udo lub pierś z kurczaka (z odkrojoną kością, obrane ze skóry)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 średni por
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie:

Obrane udko lub pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, mieszając przyprawy z mięsem. W oddzielnej misce wymieszaj sos sojowy, Worcester, olej, kurkumę i imbir razem. Dodaj przyprawione mięso do marynaty i dokładnie połącz składniki. Pora pokrój w plasterki i jedną połowę dodaj do mięsa. Odstaw całość.

Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj na nim mięso przez kilka minut, aż do zezłocenia skórki. Przed zdjęciem mięsa z ognia, dodaj do niego pozostałą część pora. Wymieszaj i zdejmij danie z palnika. Tak przygotowanego kurczaka możesz podawać z ulubioną mieszanką warzyw, ziemniakami lub tradycyjnie, ryżem. Z pewnością to danie podbije twoje kubki smakowe.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!