Kurczak na kapuście z kminkiem i boczkiem – Obłędny smak. Pyszniej się nie da.

Kurczak na kapuście z kminkiem i boczkiem – procedura przygotowania

Jeśli nie wiecie, co przygotować na sobotni obiad, spróbujcie kurczaka na kapuście z kminkiem i boczkiem. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Składniki

  • cebula – 2 szt
  • boczek – 100 g
  • smalec – 1 łyżka lub według uznania
  • mielony kminek – 1 łyżka stołowa lub do smaku
  • liść laurowy – 1 liść
  • ziele angielskie – 3 kulki
  • kapusta kiszona – 1 opakowanie
  • cukier trzcinowy – 2 łyżeczki
  • jabłko – 1 szt
  • czosnek – 1 ząbek
  • udka z kurczaka – 6–8 szt
  • sól dla smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • woda – 100 ml lub według smaku

Przygotowanie:

Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić najpierw w plasterki, a następnie w prostokąty. Smalec włóż do garnka odpowiedniego do pieczenia i poczekaj, aż się podgrzeje. Najpierw podsmaż boczek na smalcu, a następnie dodaj do niego cebulę. W międzyczasie obierz jabłko, usuń rdzeń i zetrzyj je na grubej tarce. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.

Posyp cebulę cukrem trzcinowym i poczekaj, aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i mielony kminek. Do powstałej masy dodać jabłko i czosnek, wszystko wymieszać.

Na cebulę kładziemy kiszoną kapustę i wszystko mieszamy. Dokładnie posolić i pieprzyć oczyszczone udka z kurczaka z obu stron, a następnie ułożyć je na kapuście.

Połóż pokrojony boczek na kurczaka i zalej odrobiną wody. Przykryj garnek pokrywką i piecz mięso przez 20 minut w temperaturze 180 ° C. Zdejmij pokrywkę z garnka i piecz kurczaka przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze. Następnie podawaj natychmiast. Jako dodatek możesz wybrać gotowane ziemniaki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!