Nie sądziłam, że może wyjść tak pysznie! Rodzinny przepis od na pieczonego kurczaka na kwaśnej kapuście.

Pieczony kurczak jest jedną z najczęściej serwowanych potraw na wszelkich uroczystościach rodzinnych. Przepisów na jego przyrządzenie można znaleźć wiele, jednak ten przygotowany na kwaśnej kapuście jest zupełnie wyjątkowy.

Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakujący smakiem poprzez udany kontrast pomiędzy smakiem delikatnego mięsa i kwaśnej kapusty kiszonej. Jego przyrządzenie (łącznie z pieczeniem) nie zajmuje dłużej niż godzinę, więc warto go spróbować i zaskoczyć swoich bliskich niebanalnym, choć łatwym w przygotowaniu daniem.

Składniki:

  • udka z kurczaka (ich ilość zależy od spodziewanej liczby gości)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • smalec wieprzowy
  • przyprawa do pieczonego kurczaka
  • kminek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Na początku należy dokładnie przelać wodą kiszoną kapustę i zostawić ją przez chwilę na sitku w celu pozbycia się nadmiaru wody. Następnie używamy smalcu wieprzowego do wysmarowania naczynia żaroodpornego, po czym obsypujemy go kminkiem dla uwolnienia aromatu. Gdy kapusta będzie już dokładnie odcedzona, należy ją równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.

W tym momencie zabieramy się do doprawiania udek: nacieramy je dokładnie przyprawą do pieczonego kurczaka, solą i pieprzem, by po chwili ułożyć je w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Możemy następnie podlać kurczaka wodą lub bulionem, ale nie jest to konieczne.

Tak przygotowane danie powinniśmy zapiekać w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza od 40 do 45 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!