Pierś z kurczaka w sosie serowym. Tak dobrego i zarazem szybkiego obiadu jeszcze nie jadłaś.

Pierś z kurczaka w sosie serowym – sposób przygotowania

Jeśli potrzebujesz szybko ugotować, a masz w zamrażarce piersi z kurczaka, przygotuj je w pysznym sosie serowym. To proste danie, ale z pewnością każdemu przypadnie do gustu.

Składniki

  • pierś z kurczaka – 2 szt
  • cebula – 1 szt
  • czosnek – 4 ząbki
  • śmietana do ubijania – 250ml
  • wędzony ser – 200 gr
  • olej – w razie potrzeby
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • pietruszka – w razie potrzeby

Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę, solimy i pieprzymy lub doprawiamy wybranymi przyprawami do smaku. Na patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Następnie zdejmij go z patelni.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba wrzucamy na patelnię, na której smażyło się mięso. Jeśli nie ma na nim wystarczającej ilości oleju, dodaj trochę więcej. Lekko posolić i popieprzyć mieszankę czosnkową i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, ale uważaj, aby cebula się nie zrumieniła.

Następnie dodajemy śmietankę kremówkę a na koniec drobno starty ser wędzony. Mieszanki nie trzeba już solić, ser jest wystarczająco słony. Zamiast sera wędzonego można wybrać inny według własnego gustu.

Całość gotujemy około 2 minut do roztopienia sera i połączenia składników. Następnie dodaj mięso z powrotem razem z sokami, które się z niego uwolniły. Podgrzej i podawaj. Przed podaniem sos można wykończyć pieprzem i udekorować posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!