Jeśli potrzebujesz szybko ugotować, a masz w zamrażarce piersi z kurczaka, przygotuj je w pysznym sosie serowym. To proste danie, ale z pewnością każdemu przypadnie do gustu.
Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę, solimy i pieprzymy lub doprawiamy wybranymi przyprawami do smaku. Na patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Następnie zdejmij go z patelni.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba wrzucamy na patelnię, na której smażyło się mięso. Jeśli nie ma na nim wystarczającej ilości oleju, dodaj trochę więcej. Lekko posolić i popieprzyć mieszankę czosnkową i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, ale uważaj, aby cebula się nie zrumieniła.
Następnie dodajemy śmietankę kremówkę a na koniec drobno starty ser wędzony. Mieszanki nie trzeba już solić, ser jest wystarczająco słony. Zamiast sera wędzonego można wybrać inny według własnego gustu.
Całość gotujemy około 2 minut do roztopienia sera i połączenia składników. Następnie dodaj mięso z powrotem razem z sokami, które się z niego uwolniły. Podgrzej i podawaj. Przed podaniem sos można wykończyć pieprzem i udekorować posiekaną natką pietruszki.