Szybki i prosty w wykonaniu obiad: Połóż kurczaka na kapuście i włóż do piekarnika. Jakie to proste.

Pieczenie w piekarniku to prawdopodobnie najłatwiejszy sposób przygotowania jedzenia, który wymaga minimum Twojego wysiłku i uwagi.

Potrawy z piekarnika są bardziej dietetyczne i bardziej miękkie, gdy są zapiekane. Dodatkowo można w ten sposób przygotować danie główne i przystawkę na jednym talerzu. Ale jeśli chcesz robić to profesjonalnie, to czas poznać wszystkie zalety „poduszki warzywnej”.

Proponujemy Ci przepis na kurczaka z kapustą w piekarniku, który odmieni Twoje pomysły prostym i smacznym wypiekiem .

Przygotuj delikatnego i pachnącego kurczaka ze złocistobrązową skórką. Potrzebujesz do tego tylko 1 kapusty. Kawałki kapusty posłużą za taką siatkę warzywną (posłuży jako rodzaj rusztu i wchłonie cały sok i aromat jedzenia). Dzięki temu Twoje mięso będzie doskonale smakować .

Składniki:

  • 1 kawałek białej kapusty
  • 4 udka z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka

Przygotowanie:

Kapustę pokroić w plastry o grubości około 2 cm i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.

Posolić, doprawić i położyć na wierzchu udka z kurczaka. Czosnek drobno zmiażdżyć lub zetrzeć na tarce i wymieszać z olejem, solą i pieprzem (lub innymi odpowiednimi ziołami – kolendrą, suszoną bazylią, pieprzem). Nałóż powstałą mieszankę na skórę na udach kurczaka.

Piec w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180°C. Bez kapusty dolna warstwa jedzenia byłaby dosłownie nasączona tłuszczem, podczas gdy wierzchnia pozostała sucha.

Warzywa, które służyły jako poduszka, mogą łatwo stać się bogatym dodatkiem. Czasami piecze się je na patelni po upieczeniu, aby uzyskać wyraźniejszy smak i rodzaj lepszej integralności.

Młoda kapusta nadaje się nie tylko do kurczaka, ale także do wieprzowiny. Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!