Przywiozłam z wakacji przepis na doskonałą turecką lemoniadę. Przez całe lato robię ją.

Z przepisu na turecką lemoniadę, którą przywiozłam z wakacji, każdy będzie zachwycony. To naprawdę wyjątkowy i smaczny napój.

Zawiera obfitą ilość witaminy C, świetnie orzeźwia i ugasi pragnienie. Nawet w mroźne dni może być niezawodnym sojusznikiem w walce z przeziębieniem. Na świątecznym stole z pewnością zostanie okrzyknięty królem napojów bezalkoholowych, a dzieci także będą nim zachwycone.

Ten napój przygotowuje się w Turcji na różnorodne sposoby. Jednak ten konkretny przepis jest moim faworytem, głównie dlatego, że lemoniada nie jest gotowana, co pozwala zachować wszystkie witaminy. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt końcowy zadowoli każdego. Warto spróbować!

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • 2 litry wody,
  • 2 cytryny,
  • 1 pomarańcza,
  • 160-200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Cukier rozpuść w wodzie.
  2. Umyte cytrusy zetrzyj ze skórek i dodaj do wody z cukrem.
  3. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy, dodaj do mieszanki i wlej do butelki, po czym dobrze wstrząśnij.
  4. Przecedź miksturę przez sito do dzbanka.
  5. Możesz dodać listki mięty lub gałązkę rozmarynu.
  6. Przykryj i odstaw w lodówce na kilka godzin lub na noc. Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!