Leniwce z pieczarkami to nic innego niż aromatyczne, gorące zapiekanki, które są doskonałą przekąską na każdą okazję.
Te smaczne i sycące zapiekanki przygotujesz z łatwo dostępnych składników w bardzo szybki i prosty sposób. Z pewnością zachwycisz nimi swoją rodzinę oraz przyjaciół. Mogą być wykorzystane jako przystawka, przekąska lub składnik lunchu do pracy czy szkoły.
Nasze leniwce z grzybami to aromatyczne, miękkie i soczyste nadzienie oraz chrupiąca skórka chleba. Przygotuj je z nami już dziś i zaskocz swoich znajomych podczas najbliższego spotkania. Do dzieła!
Składniki:
- 200 gramów świeżych pieczarek,
- 1 bochenek chleba (najlepiej krojonego),
- 1 duża cebula,
- 3 gałązki koperku lub innych, ulubionych ziół,
- 1/3 łyżeczki soli do smaku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu do smaku,
- 100 gramów twardego sera żółtego,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub majonezu,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, a potem gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu całkowitego wyparowania wody.
Cebulę drobno siekamy i dodajemy na patelnię. Mieszamy z pieczarkami i smażymy przez kilka minut na małym ogniu.
Farsz solimy, pieprzymy i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Koperek drobno siekamy i wraz z serem dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy majonezem lub śmietanką i całość dokładnie mieszamy. Do farszu może być także dodane stopione masło.
Chleb kroimy w kromki. Smarujemy je przygotowanym nadzieniem. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem lub papierem i układamy na niej kromki pokryte farszem. Pieczemy w rozgrzanym do 180’C piekarniku przez 15 minut.
Tak przygotowane leniwce z pieczarkami są niezwykle aromatyczne, sycące i smaczne. Mogą być fantastyczną przekąską na spotkania i imprezy ze znajomymi, przystawką podczas przyjęć z rodziną oraz formą lunchu do pracy i szkoły.