Gorące zapiekanki w kilka minut: Leniwce z pieczarkami – Obłędny smak

Leniwce z pieczarkami to nic innego niż aromatyczne, gorące zapiekanki, które są doskonałą przekąską na każdą okazję.

Te smaczne i sycące zapiekanki przygotujesz z łatwo dostępnych składników w bardzo szybki i prosty sposób. Z pewnością zachwycisz nimi swoją rodzinę oraz przyjaciół. Mogą być wykorzystane jako przystawka, przekąska lub składnik lunchu do pracy czy szkoły.

Nasze leniwce z grzybami to aromatyczne, miękkie i soczyste nadzienie oraz chrupiąca skórka chleba. Przygotuj je z nami już dziś i zaskocz swoich znajomych podczas najbliższego spotkania. Do dzieła!

Składniki:

  • 200 gramów świeżych pieczarek,
  • 1 bochenek chleba (najlepiej krojonego),
  • 1 duża cebula,
  • 3 gałązki koperku lub innych, ulubionych ziół,
  • 1/3 łyżeczki soli do smaku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu do smaku,
  • 100 gramów twardego sera żółtego,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub majonezu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, a potem gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu  całkowitego wyparowania wody.

Cebulę drobno siekamy i dodajemy na patelnię. Mieszamy z pieczarkami i smażymy przez kilka minut na małym ogniu.

Farsz solimy, pieprzymy i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Koperek drobno siekamy i wraz z serem dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy majonezem lub śmietanką i całość dokładnie mieszamy. Do farszu może być także dodane stopione masło.

Chleb kroimy w kromki. Smarujemy je przygotowanym nadzieniem. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem lub papierem i układamy na niej kromki pokryte farszem. Pieczemy w rozgrzanym do 180’C piekarniku przez 15 minut.

Tak przygotowane leniwce z pieczarkami są niezwykle aromatyczne, sycące i smaczne. Mogą być fantastyczną przekąską na spotkania i imprezy ze znajomymi, przystawką podczas przyjęć z rodziną oraz formą lunchu do pracy i szkoły.

Niezależnie od przeznaczenia zapiekanek, z pewnością zachwycisz swoich gości i bliskich. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!