Napar z liścia laurowego i jabłka – Ratunek dla wzroku, odporności i chorych mięśni! Oto przepis

Liść laurowy jako przyprawa do zup czy też sosów jest nam bardzo dobrze znany.

Nie każdy jednak jest świadomy jego innych zastosowań. Łącząc do z jabłkami, nabiera niesamowitych właściwości- poprawia wzrok, działa przeciwzapalnie oraz łagodząco na ból.

Jabłka zawierają przeciwutleniacze, które charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym. Herbata z nich zrobiona, w połączeniu z liściem laurowym jest bogata w witaminę C zwiększającą odporność, która jest niezbędna w walce i profilaktyce grypy i przeziębienia.

Regularnie spożywanie takiego naparu korzystnie wpływa też na krążenie, pomaga zwalczać migreny, zapalenia stawów oraz choroby układu oddechowego. 

Jabłka używane do takiego napoju nie powinny być obrane. Dlaczego? Ich skórka zawiera rozpuszczalną pektynę błonnikową, która skutecznie obniża poziom cholesterolu.

Liść laurowy działa korzystnie na serce – pomaga zwalczać jego choroby, zmniejsza ciśnienie krwi oraz działa kojąco, zmniejszając poziom stresu.

Taki napar idealnie nada się również dla diabetyków – reguluje on poziom cukru we krwi, może być też więc używany jako profilaktyka cukrzycy.

Naukowcy z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Iranie przeprowadzili badania, które wykazały jeszcze więcej korzyści płynących ze spożywania liścia laurowego. Jest on pomocny w redukcji tkanki tłuszczowej, pomaga też przy leczeniu kamieni nerkowych.

Napój z liści laurowych oraz jabłek spowalnia również starzenie się komórek, korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz może okazać się niezawodny w przypadku astmy czy też zapalenia oskrzeli.

Aby przygotować taki napój, potrzebne będą:

  • 3 liście laurowe (ważne, aby używać suszonych liści laurowych, gdyż świeże liście mogą być toksyczne)
  • 1 jabłko
  • 1 litr wody
  • opcjonalnie, dla smaku: cynamon i miód

Przygotowanie:

Przed przygotowaniem naparu, należy dokładnie umyć jabłka wraz ze skórką. Następnie przekrój je na mniejsze części i usuń gniazda nasienne. Dla szybszego gotowania jabłko można pokroić na małą kostkę.

Wodę w garnku zagotuj, następnie dodaj liść laurowy i opcjonalnie cynamon. Gotuj przez 5 minut. Po tym czasie dodaj jabłko, zdejmij napar z ognia i zostaw pod przykryciem na około 10 minut.

Gotowy napar należy przecedzić przez sitko, opcjonalnie można dodać miód. Zaleca się picie go rano na czczo lub wieczorem przed snem.

Ważne jest, aby nie korzystać z kuracji dłużej niż 2 tygodnie. Po tym czasie zaleca się 10 dniową przerwę przed ponownym rozpoczęciem picia herbaty.

error: Treść zabezpieczona !!