Niesamowicie anielskie delikatne ciasto, które smakuje jak lody.
Na krem:
Na ciasto:
Do dekoracji:
Na początek rozdzielamy żółtka od białek. Do garnka z żółtkami dodaj cukier, cukier waniliowy. Ubij trzepaczką.
Następnie do mieszanki dodać mleko, ubić, dodać mąkę i ubić. Gotuj miksturę w rondlu na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gotujemy do uzyskania gęstej śmietany.
Przykryj garnek folią i pozwól miksturze ostygnąć. Do miski z białkami dodaj sól i sok z cytryny. Stale ubijając mikserem, stopniowo dodajemy cukier granulowany i cukier puder.
Ubij miksturę na krem i mieszając przesiej stopniowo mąkę. Wlej śmietankę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać w szpikulcu i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 170°C.
Po upieczeniu pokrój ciasto poziomo na dwie części. W misji ubijamy zmiękczone masło, stopniowo dodajemy schłodzoną śmietankę, ubijamy. Włóż do torebki na ciasto.