Luksusowa golonka: Nasmaruj ją pyszną marynatą i upiecz razem z kapustą kiszoną.

Przygotuj to pieczone kolano wieprzowe w doskonałej marynacie z kiszoną kapustą!

Składniki:

  • 1,5 kg kolanka wieprzowego
  • 3 liście laurowe
  • 6 goździków
  • 2 cebule
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • papryczka chili
  • piwo jasne 500 ml
  • wędzony boczek
  • 500-600 g kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • 1 łyżka miodu
  • kminek do smaku
  • 200 ml jasnego piwa
  • opcjonalnie: jałowiec, anyż do smaku

Na marynatę:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Golonkę włóż do garnka, dodaj liść laurowy, jagody jałowca, goździki, obraną cebulę, łodygi pietruszki i anyż. Następnie włóż obraną marchewkę pokrojoną w mniejsze kawałki, dodaj sól, dodaj chili i zalej wszystko 500 ml piwa.

Na koniec dolać wody tak, aby garnek był pełny. Kładziemy na kuchence na umiarkowane ogrzewanie, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 2 godzin. W międzyczasie pokrój wędzony brzuch (lub boczek) i na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż drobno posiekaną cebulę z posiekanym czosnkiem.

Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru wody i ułożyć ją na podsmażonej cebuli wraz z pokrojonym w plasterki boczkiem. Doprawić, dodać kminek i zalać 200 ml piwa.

Dodać musztardę, miód, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 15-20 minut. Usmażone kolano wyjmij z garnka, połóż na talerzu i pokrój w poprzek powierzchni. W misce przygotuj marynatę z sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy i łyżeczkę oliwy z oliwek. Duszoną kapustę układamy na blasze do pieczenia, kładziemy na niej kolano i smarujemy przygotowaną marynatą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C. Piec około 20-25 minut. Po 10 minutach pieczenia posmaruj pozostałą marynatą i dokończ pieczenie.

Wszystko gotowe. Możemy kroić i podawać. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!