Oto przepis na ciasto, które wygląda wyjątkowo i elegancko, a oprócz tego pysznie smakuje!

Wypróbuj ten przepis, aby zachwycić domowników i gości.

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 140 g
  • woda – 125 ml
  • mleko – 125 ml
  • jajka – 4 szt.
  • masło – 120 g
  • cukier puder – 10 g
  • sól – 5 g

Składniki na masę:

  • mleko – 0,5 l
  • słodka śmietana 30 % – 300 ml
  • cukier puder – 120 g
  • cukier wanilinowy – 10 g
  • jajka – 2 szt.
  • masło – 50 g
  • mąka pszenna – 50 g
  • karmel – 20 g
  • roztopiona czekolada gorzka – 20 g

Wykonanie:

W garnku umieść wszystkie składniki na ciasto poza jajkami. Postaw na piecu i doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę, która zbije się w kulę i będzie ładnie odchodzić od ścianek garnka.

Przełóż do miski i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Miksując ciasto, wbijaj kolejno jajka.

Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 25×30 cm wyłóż pergaminem. Rozsmaruj w niej równomiernie ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. pół godziny.

Następnie zabierz się za przygotowanie kremu:

Wymieszaj starannie trzepaczką jajka z mąką i obydwoma rodzajami cukru. Mleko zagotuj, wlej rozmieszane składniki.

Gotuj, cały czas mieszając, do otrzymania gęstej, gładkiej masy. Dodaj do niej miękkie masło i jeszcze raz wymieszaj, aż konsystencja będzie jednolita.

Ubij kremówkę na sztywno. Stopniowo dodawaj ją do kremu budyniowego, delikatnie mieszając. Wylej gotową masę na upieczone ciasto, wyrównaj.

Deser schłodź w lodówce przez min. 2 godziny. Przed podaniem udekoruj go karmelem i płynną czekoladą, tworząc dowolne wzorki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!