Marchewka po koreańsku – Przepis z rąk sprzedawczyni na targu.

Dziś dowiesz się jak gotować koreańską marchewkę.

To proste i bardzo ostre danie od dawna podbija nasze serca. Marchewkę po koreańsku można jeść codziennie i gotować na każde święto. Bardzo smaczne i niezastąpione danie.

JAK GOTOWAĆ MARCHEWKĘ PO KOREAŃSKU

Ze względu na to, że moim domu nie lubimy kapusty pekińskiej, marchewka zastąpiła ją w ukochanej sałatce. Okazała się bardzo smaczna – przepis jest sławny na całym świecie.

GOTOWANIE

Najpierw obierz marchewki i zetrzyj je na specjalnej tarce. Taka tarka nazywana jest niszczarką lub tarką do koreańskiej marchewki.

Około kilograma marchewki będzie potrzebować jednej łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Włożyć startą marchewkę do głębokiej miski, posolić i posypać cukrem.

Następnie dodajemy trochę octu – około 2-3 krople. Następnie drobno posiekaj cebulę. Możesz ją również pokroić w cienkie krążki. Smaż cebulę na oleju roślinnym do miękkości. Gdy będzie gotowa, dodaj do niego trochę czerwonej papryki i dobrze wymieszaj.

Przed dodaniem cebuli do sałatki do marchewki należy dodać czosnek. Wyciśnij jeden ząbek do miski za pomocą wyciskarki do czosnku. Do marchewki dodajemy również pół łyżeczki czarnego pieprzu i taką samą ilość kolendry. Teraz dodaj cebulę i pieprz do marchewki, dokładnie wymieszaj składniki.

Sałatka jest gotowa, ale lepiej zostawić ją aby przeszła w lodówce na 2-3 godziny. Dzięki temu będzie lepiej nasycona. Mam nadzieję, że podobał Ci się ten prosty, klasyczny przepis na koreańską marchewkę. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!