Marchewka po koreańsku – Przepis z rąk sprzedawczyni na targu.
Dziś dowiesz się jak gotować koreańską marchewkę.
To proste i bardzo ostre danie od dawna podbija nasze serca. Marchewkę po koreańsku można jeść codziennie i gotować na każde święto. Bardzo smaczne i niezastąpione danie.
JAK GOTOWAĆ MARCHEWKĘ PO KOREAŃSKU
Ze względu na to, że moim domu nie lubimy kapusty pekińskiej, marchewka zastąpiła ją w ukochanej sałatce. Okazała się bardzo smaczna – przepis jest sławny na całym świecie.
GOTOWANIE
Najpierw obierz marchewki i zetrzyj je na specjalnej tarce. Taka tarka nazywana jest niszczarką lub tarką do koreańskiej marchewki.
Około kilograma marchewki będzie potrzebować jednej łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Włożyć startą marchewkę do głębokiej miski, posolić i posypać cukrem.
Następnie dodajemy trochę octu – około 2-3 krople. Następnie drobno posiekaj cebulę. Możesz ją również pokroić w cienkie krążki. Smaż cebulę na oleju roślinnym do miękkości. Gdy będzie gotowa, dodaj do niego trochę czerwonej papryki i dobrze wymieszaj.
Przed dodaniem cebuli do sałatki do marchewki należy dodać czosnek. Wyciśnij jeden ząbek do miski za pomocą wyciskarki do czosnku. Do marchewki dodajemy również pół łyżeczki czarnego pieprzu i taką samą ilość kolendry. Teraz dodaj cebulę i pieprz do marchewki, dokładnie wymieszaj składniki.