Marynowana karkówka w słoikach – Soczyste mięso, które zawsze masz pod ręką.

Mięso marynowane, którego nie trzeba zamrażać, a mimo to zachowuje świeżość do 1 miesiąca. Wypróbuj ten przepis i przygotuj praktyczny zapas smacznego, delikatnego mięsa.

Składniki:

  • 2 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g soli morskiej
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Przygotujemy wysterylizowane słoiki i przystąpimy do obróbki mięsa. Mięso kroimy do takich rozmiarów, aby zmieściło się w naszych słoikach.

Przygotuj teraz marynatę. Możemy użyć 40 g soli morskiej lub 25-30 g soli kuchennej. Do soli dodać czarny pieprz, majeranek i zmiażdżony czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i tą mieszanką obtocz pokrojone mięso ze wszystkich stron.

Przykryj miskę z mięsem i przechowuj w lodówce przez 2 dni. Po tym czasie mięso wkładamy do słoików i zakręcamy. Połóż bawełniany ręcznik na dnie dużego garnka. Na nim kładziemy przygotowane słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika.

Przykryj pokrywką i gotuj przez 2 godziny od momentu zagotowania wody. Po dwóch godzinach wyłącz piec. Pozostaw garnek na kuchence przykryty pokrywką, aż całkowicie ostygnie. Mięso w lodówce pozostaje świeże przez około 1 miesiąc.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!