Marynowana karkówka w słoikach. Dobre mięso, które zawsze masz pod ręką – wystarczy otworzyć słoik!

Marynowane mięso, którego nie trzeba zamrażać, a mimo to zachowuje swoją świeżość nawet do 1 miesiąca.

Wypróbuj ten przepis i przygotuj praktyczny zapas smacznego i bardzo delikatnego mięsa.

Potrzebujesz:

  • 2 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g soli morskiej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Przygotuj wysterylizowane słoiki i przystąp do obróbki mięsa. Pokrój je do takich rozmiarów, aby zmieściło się w słoikach.

Teraz przygotuj marynatę.

Możesz użyć 40 g soli morskiej lub 25-30 g soli kuchennej. Do soli dodaj czarny pieprz, majeranek i zmiażdżony czosnek.

Wszystko dokładnie wymieszaj i obtocz w przyprawach mięso ze wszystkich stron.

Przechowuj je w lodówce przez 2 dni. Po tym czasie przełóż je do słoików i zamknij pokrywkami.

Połóż bawełnianą szmatkę na dnie dużego garnka, ułóż na nim przygotowane słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości słoików.

Garnek przykryj pokrywką i gotuj przez 2 godziny od momentu zagotowania wody. Po dwóch godzinach wyłącz kuchenkę i pozostaw przykryty garnek na kuchence, aż całkowicie ostygnie. Gotowe! Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!