A co, jeśli połączymy chrupiące ogórki z jednym z najczęściej wykorzystywanych zimnych sosów – musztardą? Otrzymamy przepyszne, ale szybkie w przygotowaniu marynowane ogórki z musztardą! Składniki, które potrzebne są do przygotowania ogórków, to produkty, które znajdują się w każdej kuchni!
Przygotowanie marynowanych ogórków należy rozpocząć od opłukania warzyw oraz pozostawienia ich w zimnej wodzie na około 2 godziny. Po tym czasie ogórki kroimy na mniejsze części – jeśli są duże, to na ok. 8 kawałków, jeśli małe – 4.
Następnie płynne składniki łączymy z cukrem, solą, pieprzem i musztardą i dokładnie mieszamy. Do mieszanki dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, zaraz po tym drobno pokrojony koperek i znowu mieszamy.
Gdy składniki są ładnie połączone, do mieszanki dajemy nasze ogórki i zostawiamy je tak na 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.Gdy nadejdzie czas, przekładamy ogórki do litrowych bądź półtoralitrowych słoików i zalewamy marynatą.