pyszna przekąska do obiadu lub kolacji: Pyszne marynowane ogórki z musztardą uwielbiane przez wszystkich gości.

Najpopularniejszymi przetworami warzywnymi w kuchni polskiej są ogórki. Można podawać je w formie dodatku do obiadu, szybkiej przekąski gdy jesteśmy głodni między posiłkami lub jako zakąskę na imprezach i spotkaniach.

A co, jeśli połączymy chrupiące ogórki z jednym z najczęściej wykorzystywanych zimnych sosów – musztardą? Otrzymamy przepyszne, ale szybkie w przygotowaniu marynowane ogórki z musztardą! Składniki, które potrzebne są do przygotowania ogórków, to produkty, które znajdują się w każdej kuchni!

Są to:

  • 4kg ogórków,
  • 1 pęczek kopru,
  • 2 główki czosnku,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 200g cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 200ml oleju roślinnego,
  • 200ml octu,
  • 2 łyżki musztardy w proszku

Przygotowanie marynowanych ogórków należy rozpocząć od opłukania warzyw oraz pozostawienia ich w zimnej wodzie na około 2 godziny. Po tym czasie ogórki kroimy na mniejsze części – jeśli są duże, to na ok. 8 kawałków, jeśli małe – 4.

Następnie płynne składniki łączymy z cukrem, solą, pieprzem i musztardą i dokładnie mieszamy. Do mieszanki dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, zaraz po tym drobno pokrojony koperek i znowu mieszamy.

Gdy składniki są ładnie połączone, do mieszanki dajemy nasze ogórki i zostawiamy je tak na 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.Gdy nadejdzie czas, przekładamy ogórki do litrowych bądź półtoralitrowych słoików i zalewamy marynatą.

Słoiki zakręcamy i gotujemy je w wodzie przez ok. 15 minut. Następnie owijamy słoiczki ręcznikiem i czekamy aż wystygną. Zajadać się ogórkami będziemy mogli już po dwóch godzinach!

error: Treść zabezpieczona !!