Pyszne pomidory w tajemniczej marynacie. Sekret tkwi w jednym składniku.

Sekret tych obłędnie pysznych pomidorów tkwi w połączeniu śliwek i bazylii – dzięki tym dodatkom otrzymasz soczyste śliwki i aromatyczne pomidory o oryginalnym smaku… po prostu idealna przekąska na każdą okazję!

Jestem wręcz pewna, że zaskoczysz domowników oraz gości ich niesamowitym smakiem !

Składniki:

  • pomidory;
  • śliwki po 6 sztuk na słoik;
  • bazylia, 2 gałązki na słoik;
  • czosnek, 2 ząbki na słoik;
  • ziarna pieprzu, 6 sztuk na słoik;
  • ziele angielskie, 2 sztuki na słoik;
  • gorczyca, 0,5 łyżeczki na słoik.

Do przygotowania marynaty potrzebujesz:

  • woda – 1200 ml;
  • sól – 2 łyżki;
  • cukier – 140 g;
  • ocet – 50 ml

Przygotowanie:

Umyj pomidory i śliwki oraz bazylię. Wysterylizuj słoiki i pokrywki. Na dno słoika włóż czosnek, pieprz, ziele angielski, gorczycę, liście bazylii.

Przekłuj pomidory wykałaczką i włóż je do słoika, na przemian ze śliwkami i listkami bazylii. Zalej wrzącą wodą i zakręć pokrywkami, pozostaw na 25 minut. Wodę odlej, zagotuj i wlej z powrotem do słoików na 25 minut. Odcedź i wymieszaj ją ze wszystkimi składnikami marynaty oprócz octu.

Doprowadź do wrzenia, gotuj 2 minuty, wlej ocet i gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę. Wlej marynatę do słoików, zakręć pokrywki, odwróć do góry dnem i zawiń w koc. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj słoiki w piwnicy lub spiżarni.

Aromatyczne pomidory możesz podawać do dań mięsnych, szczególnie dobrze komponują się z mięsem pieczonym w piekarniku.

error: Treść zabezpieczona !!