Maślane ciasto jabłkowe – koniecznie zapisz ten przepis, stanie się Twoim ulubionym. Ciasto zachwyca swoim smakiem

Ciasta na bazie jabłek zawsze zachwycają swoim smakiem, a jednocześnie są bardzo proste w przygotowaniu.

Jeżeli masz ochotę na deser z tymi owocami, a nie chcesz kolejny raz robić szarlotki, to proponuję ci pyszne ciasto maślane z jabłkami. Założę się, że gdy spróbujesz tego wypieku, to z pewnością będziesz często do niego wracać.

Wymagane składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 425 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 kurze jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże łyżki soku z cytryny
  • cukier puder
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Umyj jabłka, obierz je i pokrój na kawałki, może być to większa kostka. Wsyp pokrojone owoce do miski, dodaj do nich sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Weź drugą miskę, wrzuć do niej masło, sól, cukier wanilinowy cukier biały i mieszaj za pomocą miksera. W międzyczasie wbijaj też jajka, cały czas mieszając.

Do powstałej masy przesiej mąkę i zacznij zagniatać ciasto. Do ciasta wrzuć także jabłka i mieszaj ze sobą składniki za pomocą łyżki.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, możesz użyć także trochę tłuszczu do wysmarowania jej. Wyłóż na nią przygotowane ciasto.

Włącz piekarnik, nagrzej go do 180 stopni, a następnie włóż do niego blachę. Ciasto piecz maksymalnie pół godziny.

Na koniec możesz dodać trochę cukru pudru na wierzch wypieku. Daj znać, czy ciasto ci smakuje!

error: Treść zabezpieczona !!