Aby przygotować rolki mielone niezbędne są następujące składniki:
W pierwszej kolejności mięso mielone należy przełożyć do sporej miski. Następnie dopraw mięso z solą i ulubionymi przyprawami oraz dodaj dwie łyżeczki bułki tartej.
Wszystko razem porządnie wymieszaj. Następnie do miski z mięsem wbij dwa jajka i całość ponownie dokładnie wymieszaj.
Następnie w żaroodpornej formie wyłożonej papierem należy wyłożyć i równomiernie rozprowadzić mięso. Gdy mięso jest w naczyniu pośrodku należy zrobić podłużny dołek i wsypać w niego starty ser żółty.
Za pomocą wystających brzegów papieru do pieczenia należy uformować roladę. Zawinięte mięso w papier wyjmij z naczynia, a następnie całe naczynie należy wysmarować olejem roślinnym.
Następnie obierze, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Następnie przesyp ziemniaki do naoliwionego naczynia żaroodpornego i równą je rozprowadź.
Na ziemniaki połóż roladę z mięsa mielonego nie wyciągając jej z papieru do pieczenia.