Kotlety po morawsku podawane na talerzu: Prosty przepis, który kosztuje tylko kilka złotych: 300 g kapusty, 1 jajko i 150 g mięsa mielonego.

Jest to prosty i niedrogi przepis na kotlety z mięsa mielonego. Potrzeba tylko kilku składników. To proste i warte zachodu.

Kotlety mielone w stylu morawskim z mięsa mielonego świetnie nadają się na obiad. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, smaczne i niedrogie. Na pewno przypadną wszystkim do gustu.

Składniki na 12 kotletów.

  • 300 g kapusty
  • 150g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 75g cebuli
  • 2 łyżki śmietany lub majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 gałązki pietruszki
  • Soda oczyszczona: 0,5 łyżeczki
  • Pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

Zetrzyj drobno cebulę i kapustę. Można również rozdrobnić wszystko nożem, jeśli ktoś lubi.

Umieść wszystkie składniki w dużej misce. Zalej je wrzącą wodą. Pozostawić na 2 minuty. Następnie odcedzić. Połączyć posiekaną kapustę i cebulę z mięsem mielonym i drobno posiekaną natką pietruszki.

Do masy dodać jajko i 2 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany. Masę doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę i sodę oczyszczoną. Połączyć wszystko rękami.

Z mięsa formuj małe placki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz kotlety w temperaturze 200°C, aż staną się złotobrązowe. Powinno to zająć ok. 30 minut.

Podawać z ulubionym sosem lub polane masłem.

error: Treść zabezpieczona !!