Kotlety mielone w stylu morawskim z mięsa mielonego świetnie nadają się na obiad. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, smaczne i niedrogie. Na pewno przypadną wszystkim do gustu.
Zetrzyj drobno cebulę i kapustę. Można również rozdrobnić wszystko nożem, jeśli ktoś lubi.
Umieść wszystkie składniki w dużej misce. Zalej je wrzącą wodą. Pozostawić na 2 minuty. Następnie odcedzić. Połączyć posiekaną kapustę i cebulę z mięsem mielonym i drobno posiekaną natką pietruszki.
Do masy dodać jajko i 2 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany. Masę doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę i sodę oczyszczoną. Połączyć wszystko rękami.
Z mięsa formuj małe placki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz kotlety w temperaturze 200°C, aż staną się złotobrązowe. Powinno to zająć ok. 30 minut.