Te niezwykłe pyzy z mięsem doprowadzają mojego męża do szaleństwa. Proste i pyszne danie.

Białoruś zawsze kojarzyła mi się z ziemniakami, a przepisy z nich są tam bardzo interesujące i zróżnicowane.

Pyzy – pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym to bardzo smaczne i sycące danie. Ciasto jest przygotowywane bez jajek, zachowuje swój kształt dzięki surowym ziemniakom. Możesz użyć dowolnego mięsa, ale ja wybieram przeważnie wieprzowinę, gdyż jest bardzo soczysta.

Składniki:

  • Ziemniak 6 sztuk
  • Twaróg 250 g
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Skrobia ziemniaczana 0,5 szklanki
  • Mięso wieprzowe 300 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Sól do smaku
  • Ziele angielskie do smaku

Przygotowanie

Wymieszaj drobno starte ziemniaki z mąką, twarogiem, skrobią i solą i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta rulon i podziel na równe, mniejsze części. Z nich uformuj płaskie ciasta o grubości 5-6 mm. Wymieszaj zmieloną wieprzowinę i cebulę, posól, popieprz. Po środku placków ułóż mięso mielone i zwiń je w kulkę, tworząc w ten sposób pyzy.

ciasto z twarogiem ziemniaczanym

jak gotować

Z obu stron podsmaż produkty na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Dodaj liść laurowy, sól, pieprz i napełnij garnek gorącą, przegotowaną wodą, aby przykryć nią pyzy.

Gotuj przez 20–25 minut na małym ogniu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!