To mięso marynowane z cebulą jest lepsze niż jakakolwiek kiełbasa – smak mile zaskoczył mnie i gości

Gotuj, aż mięso będzie w środku podgotowane. By to zweryfikować, co jakiś czas nakłuwaj kawałek za pomocą metalowego szpikulca. Jeśli z wieprzowiny będzie wypływać biały sok, to znak, że jest w środku zrobione.

Teraz połącz składniki marynaty. Do 50 ml wody dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki octu balsamicznego. Dorzuć 3 łyżki cukru, przyprawy według uznania i nieco więcej soli. Wszystko dokładne wymieszaj.

Ugotowane mięso wyjmij z garnka, pokrój na średniej grubości plastry. Teraz przekładaj do miski tworząc warstwy: mięso-cebula-mięso-cebula.

Na koniec całość oblej przygotowaną wcześniej marynatą, zamknij miskę pokrywką lub folią spożywczą i wsadź do lodówki. Czekaj minimum 4 godziny, od czasu do czasu przewracając kawałki mięsa w sosie. Ja zostawiam potrawę na całą noc w lodówce, wówczas mam pewność, że smaki idealne się przegryzą.

Po tym czasie wyłóż mięso na talerz, obsyp świeżymi ziołami i zaostrz papryczką chili. Tak gotowe mięso możesz serwować gościom na stół. To wspaniała zimna przekąska, która z pewnością będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!