Oto przepis na obiad idealny: Mięso mielone na kapuście – lepiej zrób więcej porcji bo znika ze stołu błyskawicznie.

Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i efektowny posiłek? Spróbuj mięsa mielonego na kapuście

Potrzebujesz:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 10 g soli
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 5 g oregano
  • 5 g granulowanego czosnku
  • 5 g słodkiej papryki
  • 1 cebulę
  • 1 kapustę białą
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 5 g natki pietruszki
  • 5 gram zielonej cebuli
  • Składniki na blaszkę o wymiarach 35 cm x 40 cm

Wykonanie:

Kapustę pokrój na plastry grubości około dwóch centymetrów – ilość plastrów zależy od wielkości główki.

Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego cebulę, sól i pozostałe przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kapustę.

Następnie na plastrach kapusty rozprowadź równomiernie farsz z mięsa mielonego.

Posiekaj drobno natkę pietruszki i zieloną cebulkę. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z pietruszką, cebulką i koncentratem pomidorowym.

Przygotowany sos rozprowadź na mięsie mielonym.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.

error: Treść zabezpieczona !!