Oto przepis na obiad idealny: Mięso mielone na kapuście – lepiej zrób więcej porcji bo znika ze stołu błyskawicznie.
Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i efektowny posiłek? Spróbuj mięsa mielonego na kapuście
Potrzebujesz:
- 400 g mięsa mielonego
- 10 g soli
- 5 g gałki muszkatołowej
- 5 g czarnego pieprzu
- 5 g oregano
- 5 g granulowanego czosnku
- 5 g słodkiej papryki
- 1 cebulę
- 1 kapustę białą
- 150 g jogurtu naturalnego
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 5 g natki pietruszki
- 5 gram zielonej cebuli
- Składniki na blaszkę o wymiarach 35 cm x 40 cm
Wykonanie:
Kapustę pokrój na plastry grubości około dwóch centymetrów – ilość plastrów zależy od wielkości główki.
Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego cebulę, sól i pozostałe przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kapustę.
Następnie na plastrach kapusty rozprowadź równomiernie farsz z mięsa mielonego.
Posiekaj drobno natkę pietruszki i zieloną cebulkę. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z pietruszką, cebulką i koncentratem pomidorowym.
Przygotowany sos rozprowadź na mięsie mielonym.