Mix sałat z bruschettą w stylu hiszpańskim. Błyskawicznie znika z talerza.

Mieszanka sałat z bruschettą po hiszpańsku – sposób przygotowania

Jeśli chcesz zrobić zdrowy i smaczny obiad lub przekąskę, możesz wybrać doskonały mix sałat i upiec z nimi bagietkę lub podobne ciasto, jak to się robi w Hiszpanii.

Sałatka

  • biała kapusta – 350 gr
  • czerwona kapusta – 350 gr
  • czerwona cebula – pół szt
  • żółta papryka – 1 szt
  • ogórek – 1 szt
  • pomidor – 1 szt
  • marchewka – 1 szt
  • zielone jabłko – 1 szt
  • sok z cytryny – połowa
  • majonez – 40 gr
  • musztarda – 30 gr
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Bruschetta

  • ciastka – wedle uznania
  • oliwa z oliwek – w razie potrzeby
  • pietruszka – do smaku
  • koperek – do smaku
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

Białą kapustę drobno posiekać, przełożyć do miski, dodać pokrojoną w półpierścienie czerwoną cebulę i czerwoną kapustę. Następnie pokrój żółtą paprykę i pomidora w kostkę, a ogórka pokrój w półpierścienie. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko i startą marchewkę.

Wyciśnij sok z połowy cytryny i wlej do miski z warzywami. W małej misce wymieszaj majonez, musztardę i zmiażdżony czosnek. Posolić i pieprzyć sałatkę do smaku i wymieszać wszystko z dressingiem.

Pokrój ciasto, takie jak bagietka lub jakieś śródziemnomorskie. Skropić oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 5-7 minut. Drobno posiekaj natkę pietruszki i trochę koperku.

Przełóż je do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszankę solimy i pieprzymy. Następnie posmaruj nim tosty z chleba i podawaj z sałatką.

error: Treść zabezpieczona !!