Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Jajka dokładnie umyj, oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij ręcznie lub za pomocą miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty i powoli dodawaj cukier, później żółtka, oba rodzaje mąki, kakao w proszku oraz olej.
Tak przygotowane ciasto powinno mieć gładka konsystencje gęstej śmietany. Jeśli jego kolor nie jest ciemnoczekoladowy, możesz dodać więcej kakao. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Blachę do pieczenia o średnicy około 23 cm posmaruj cienko masłem. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudź na kratce.
Płynne mleko podgrzej wraz z cukrem na małym ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia (chodzi tylko o rozpuszczenie się cukru), odstaw do wystygnięcia.
W misce utrzyj masło z mlekiem w proszku, połącz z przestudzonym mlekiem, dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Gotowe i wystudzone ciasto biszkoptowe przetnij wzdłuż na dwie części. Dół posmaruj kremem, przykryj druga częścią.