Pyszne i nadziewane bułeczki w kilka minut. Kolacja jak marzenie. Robię co każdy weekend

Pyszne nadziewane bułeczki! Proste i bardzo szybkie w wykonaniu! Każda dobra gospodyni powinna poznać ten przepis!

Szukasz nowatorskich przepisów na ciasto? Oto niepospolity i oryginalny pomysł!

„Bomboszki”, czyli nadziewane bułeczki o delikatnie kremowym smaku warzyw to smakowita przekąska dla dorosłych, jak i dzieci! Przyjemnie chrupiące ciasto idealnie komponuje się z pomidorem, serem czy rozmaitymi ziołami.

Składniki na ciasto:

  • mąka (3/3,5 szklanki)
  • wrząca woda (1 szklanka)
  • olej roślinny (4 łyżki)
  • cukier (1 łyżeczka)

Składniki na nadzienie:

  • pomidory (5 sztuk)
  • ser lub twaróg (200 gram)
  • czosnek (2 ząbki)
  • zioła (wedle uznania)
  • sól

Przygotowanie:

Na początku rozpuść cukier i sól w wodzie. Następnie dodaj olej roślinny i mąkę. Ugnieć ciasto i odstaw je na około 30 minut. Potem utrzyj widelcem ser. Jeśli jednak używasz twarogu, dodaj koniecznie sól. Następnie dodaj do sera/twarogu, czosnek oraz posiekane zioła.

Wszystko dokładnie wymieszaj. W dalszej kolejności pokrój pomidory w plasterki. Teraz podziel ciasto na dwie części, a jedną połówkę cienko rozwałkuj. Poukładaj plastry pomidorów na cieście w odległości nie bliżej niż 3 cm od siebie. Następnie nałóż farsz z sera/twarogu na warzywach. Rozwałkuj teraz drugą połówkę ciasta i przykryj nim pierwszy arkusz z pomidorowym nadzieniem.

Potem weź większą szklankę niż plastry pomidorów i za jej pomocą, wytnij okrągłe bułeczki z ciasta wzdłuż konturów każdego pomidorka.

Następnie smaż bułeczki w sporej ilości oleju roślinnego. W momencie, gdy bułeczki zarumienią się, wyciągnij je i porozkładaj na papierowym ręczniku, aby usunąć z nich nadmiar oleju.

„Bomboszki” to idealny pomysł na śniadanie, przekąskę czy też dla gości. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!