Nadziewane kotlety z kurczaka. Soczyste i rozpływają się w ustach. Sekretem jest to pyszne nadzienie.

Przepyszne nadziewane kotleciki przyrządza się z mielonego mięsa drobiowego. Gwarantujemy, że zrobisz je ponownie jeżeli tylko wypróbujesz ten przepis.

Są bardzo delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Można je podawać na obiad z gotowanymi ziemniakami, frytkami, ryżem, a także z warzywami czy chrupiącą sałatą.

Składniki

  • mielone mięso z kurczaka (1 kg)
  • jajka (2 sztuki)
  • cebula (1 sztuka)
  • masło (200 g)
  • twardy ser (100 g)
  • mąka kukurydziana (2 duże łyżki)
  • mąka pszenna (5 dużych łyżek)
  • sok z cytryny (2 duże łyżki)
  • olej roślinny do smażenia (300 ml)
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do kurczaka (np. papryka, kurkuma, czosnek)
  • pęczek koperku
  • proszek do pieczenia (szczypta)
  • woda (ćwierć szklanki)

Przygotowanie

   Zmiel w maszynce mięso kurczaka (chyba, że już udało Ci się kupić takie w sklepie). Zmiel również cebulę i wrzuć do mięsa. Dodaj sól, pieprz i resztę przypraw. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

   Pokrój masło w kostkę i włóż je do zamrażarki. W tym czasie zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach i posiekaj koperek.

   W celu przygotowania ciasta należy wbić do miski dwa jajka, dodać sok z cytryny, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki kukurydzianej, szczyptę proszku do pieczenia i ¼ szklanki wody.

   Z mięsa mielonego robimy placki. Na środku każdego z nich umieszczamy kawałek zimnego masła, który wcześniej obtaczamy w koperku i serze. Z placka formujemy kotlety w taki sposób, aby zamknąć masło w środku. Kotlety obtocz najpierw w pozostałej mące pszennej i następnie w cieście.

   Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu, aż uzyskają złoty kolor. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!