Paluszki nadziewane na szybką pyszną kolację. Wystarczy w ciasto francuskie zawinąć ser, szynkę, salami i do piekarnika…

Organizujesz zabawę dla znajomych? Nie masz inspiracji na fantastyczny obiad? Paluszki nadziewane świetnie rozwiążą Twój problem.

Danie to jest idealną przekąską z ciasta francuskiego, nadaje się również na obiad. Nie musisz się już martwić co przyrządzić na wizytę gości. Sprawdź przepis i przekonaj się jakie to proste i szybkie.

Będziesz potrzebować:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 100 g sosu pomidorowego
  • 3 g oregano
  • 100 g twardego sera
  • 50 g salami
  • 50 g szynki
  • 50 g salami pikantnego (lub jeżeli wolisz to paprykowego)

Przyda Ci się również:

  • 30 g sosu pomidorowego
  • 3 g oregano
  • 20 g parmezanu

Czas na szybkie przygotowanie:

Ciasto francuskie może być przygotowane przez Ciebie lub możesz użyć kupnego.

Ciasto uformuj w cienki prostokąt, wysmaruj go przecierem pomidorowym – posyp oregano, tartym serem i ułóż rzędy salami, i szynki a w drugim rzędzie ponownie ułóż salami. Całość zwiń w elegancki rulon.

Końcówki dociśnij, blaszkę pokryj papierem do pieczenia. Rulon połóż na blachę i posmaruj górę przecierem pomidorowym, dodatkowo posyp oregano i potartym parmezanem.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180⁰ C, piecz prze około 30 minut.

Danie pokrój, ułóż na talerzu i podaj do stołu.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!