Schab, ser, ogórki kiszone – zawijam wszystko i wychodzą pyszne, soczyste roladki. Hit w mojej kuchni.

Zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem? Przygotowanie mięsnego obiadu bez spalenia czy odpowiedniego doprawienia to dla Ciebie czarna magia?

A może masz niezapowiedzianą wizytę teściowej w porze obiadowej i nie wiesz czym ją ugościć? To już nie powinien być powód do zmartwień. Właśnie czytasz przepis na szybkie, smaczne i w dodatku proste danie. Uwierz, obiad sam się zrobi!

Co powinnaś przygotować?

Przede wszystkim mięso. Jakie? Zobacz co masz w lodówce. Karkówka, schab czy kurczak jest ? Masz już podstawę. 700-800g wystarczy.

W każdej kuchni znajdzie się chociaż jeden słoik ogórków. Dobrze poszukaj, potrzebujesz 2-3 sztuki. Tylko nie zjedz od razu!

Ser. Koniecznie. Najlepiej twardy. Najlepiej żółty.

Do dopieszczenia roladek użyj przypraw. O użyciu soli i pieprzu nie będę wspominać – to podstawa. Poza tym użyj przypraw które lubisz, zaszalej!

Bierzemy się do roboty

Weź nóż. Ale ostrożnie, nie zrób sobie krzywdy. Obierz sobie za cel pokrojenie mięsa na plastry. Nie za cienkie, bo musisz je potraktować teraz tłuczkiem do mięsa.

Udało się? Nie ma strat w ludziach, mięsie czy sprzęcie? Brawo ty! Teraz łatwizna. Posyp przyprawami, które przygotowałaś. Mięso oczywiście.

Dajmy teraz mięsu trochę odpocząć. Wystarczająco się nam nim poznęcaliśmy. Niech poleży w lodówce 30-40 minut jednocześnie się marynując. Oczywiście w misce, przykryte folią spożywczą. Wyjmij tą deskę z lodówki!

Nie zjadłaś ogórków? Teraz będą potrzebne. Pozbądź się ogonków. Przekrój ogórka na pół. I te połówkę jeszcze na pół. Zrób tak z resztą.

Układaj po jednym kawałku ogórka na plastrze mięsa. Tak, musisz je już wyjąć z lodówki:) Zawijaj w roladkę. Czynność powtórz aż ci się mięso skończy.

Włącz piekarnik, ustaw temperaturę na 180 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne, jego dno posmaruj oliwą.

Układaj roladki w naczyniu, polej jeszcze odrobiną oliwy. Włóż do piekarnika, piecz 40 minut, najlepiej nastaw zegar bo przegapisz:)

Zapomniałaś o serze? Przyszła i na niego pora. Pod koniec czasu na roladki zetrzyj ser, wyłącz piekarnik, ser wie co ma zrobić.

Gotowe! Dotarliśmy do końca, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!