Oto przepis na najlepszą szarlotkę jaką jadłam: Zetrzyj 4 jabłka, ułóż je na cieście razem z twarogiem i przykryj.

Jesień to zdecydowanie najlepszy czas na pieczenie domowych ciast.

Najbardziej klasycznym z nich jest oczywiście szarlotka, idealna na poczęstunek dla gości oraz samodzielne delektowanie się nią przy kawie czy herbacie. A co gdyby dodać do niej dodatkowo twarożek? Oto prosty przepis na jedyną w swoim rodzaju szarlotkę z twarożkiem.

Na wykonanie ciasta potrzebne będą:

  • 2 średnie jajka
  • ¼ łyżki soli
  • 500 g mąki
  •  250 g margaryny lub masła
  • 200 g cukru pudru

Na wykonanie nadzienia potrzebne będą:

  • 6 dużych lub 4 mniejsze jabłka
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 500 g twarogu
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • szczypta wanilii

Wykonanie:

error: Treść zabezpieczona !!