Naleśniki na majonezie od dawna królują na moim stole. Wszyscy są zachwyceni smakiem. Lekkie i delikatne.

Naleśniki na majonezie są zarówno lekkie, pyszne jak i delikatne. Próbując raz ten przepis, zapewne jeszcze kilkakrotnie powrócisz do niego.

Ich zaletą jest to, że nie wysychają tak szybko jak standardowe przygotowane na mleku. Można je jeść z ulubionymi dodatkami: miodem, kremem, owocami, dżemem itp.

Pomijając dodanie do nich cukier można przygotować drugą wersję bardziej na słono, np. z pieczarkami. Za każdym razem można przygotować je na inny sposób.

Składniki:

  • 0,5 l ciepłej wody,
  • 9 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • odrobina soli do smaku.

Wykonanie:

Majonez wymieszać z jajkami, cukrem, solą oraz cukrem waniliowym za pomocą trzepaczki lub przy użyciu miksera. Do tego dodać wodę i przesianą mąkę.

Całość dokładnie wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Ciasto pozostawić na ok. 20 minut.

Patelnię posmarować wyłącznie raz olejem roślinnym. Niewielką ilość ciasta rozlać na patelnię i smażyć na średnim ogniu przez około 1 – 2 min z każdej strony.

Naleśniki są gotowe do jedzenia już na ciepło. Można podawać z różnymi dodatkami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!