Węgierskie naleśniki, lepsze niż tradycyjne. Lekkie i puszyste ciasto – można jeść nawet bez nadzienia.

Klasyczne naleśniki to danie goszczące na stołach całego świata.

Przyrządzane na śniadanie, obiad lub kolację, na słodko lub słono, z przeróżnych składników. Węgierska odmiana charakteryzuje się przede wszystkim niezwykłą lekkością i puszystością, a jej przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 15 g drożdży (w kostce)
  • 2 jajka
  • cukier (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Do 150 ml mleka dodajemy rozdrobnione drożdże i mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka doprawiamy szczyptą soli i ubijamy je na sztywną pianę.

Żółtka dodajemy do drożdży z mlekiem, mieszamy i dodajemy drugą połowę mleka na przemian z mąką. Następnie do masy bardzo powoli przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Ciasto odstawiamy na ok. 15 minut, by nabrało pulchności. Naleśniki smażymy z obu stron (ok. 2 min. z każdej strony) na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!