Tort Napoleon – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil. Przepis.

Tort Napoleon zachwyci najbardziej wyszukane podniebienia. Historia ciasta sięga XVII wiecznej Francji, natomiast sama nazwa pochodzi od Neapolu, gdzie deser ten zyskał niezwykłą popularność.

Najważniejsza zasada Tortu Napoleona – dużo wartw, dużo kremu i koniecznie kruszonka. Przepis jest prosty i łatwy do zapamiętania. Efekt – znakomity!

Potrzebne składniki:

  • jajka (6 sztuk)
  • margaryna (500 gram)
  • mąka pszenna (4,5 szklanki)
  • mleko (1 litr)
  • cukier (3 łyżki)
  • ocet (1 łyżeczka)
  • sól (1 łyżczka)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • wanilia (przyprawić do smaku)

Przyda Ci się także:

  • 3 miski
  • wałek do ciasta

Sposób przygotowania:

Do pierwszej miski dodaj dwa jajka, sodę oczyszczoną, ocet, sól i 2,5 szklanki mąki (odstaw na później 4 łyżki). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.  Ciasto cienko rozwałkuj. Do drugiej miski dodaj margarynę i 2 szkl. mąki. Całość zmiel do powstania okruchów z mąki.

Na rozwałkowanym cieście rozsyp okruchy z mąki i złóż ciasto na pół. Rozwiń ciasto. Powtórz czynność z punktu 5 i 6 cztery razy.

Podziel ciasto na 8 równych części. Odstaw ciasto do lodówki na ok. 3 godz. Po upływie 3 godzin wyjmuj ciasto z lodówki i z ciasta uformuj cienkie placki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Piecz placki w piekarniku przez 20 min. Weź trzecią miskę. Ubij 4 jajka z cukrem. Dodaj wanilię i 4 łyżki mąki, wymiaszaj. Mieszając powoli dodawaj mleko. Krem trzymaj nad ogniem, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Upieczone placki delikatnie przekładaj kremem. Jeden placek pokrusz i posyp na wierzch dla ozdoby.

Gotowe! Twoi goście z pewnością docenią wytrwałą walkę z Napoleonem. Ilość warstw wzbudzi zachwyt nad Twoim zaangażowaniem w przygotowanie pysznego deseru. Nic nie jest lepsze dla podniebienia jak samodzielnie zrobione danie z dobrych, sprawdzonych składników, bez chemii i polepszaczy. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!